Aurinko ja kuu ovat ensinnäkin tärkeitä, koska ne ovat valonlähteensä lisäksi merkkeinä ihmisille ajankulusta sekä ajoista (1. Moos. 1:14) eli aikakausista, niiden muutoksista, alkamisista ja loppumisista. Auringon ja kuun pimeneminen saattavat siis merkitä hyvin synkeän ajanjakson alkamista.
Auringon ja kuun pimeneminen mainitaan Raamatussa yhteensä 12 kertaa, 7 kertaa Vanhan Testamentin puolella ja 5 kertaa Uudessa Testamentissa. Kuudessa kohtaa tämän mainitaan tapahtuvan Herran (Vihan, Herran Vihan Hehkun) Päivänä (2, 3, 5, 6, 7, 11), tarkemmin sanottuna ennen sen alkamista (6, 11). Pimentymisen yhteydessä mainitaan tapahtuvaksi myös maanjäristys (2, 5, 11), maan halkeaminen ja ”hoipertelu” (3), taivaan (voimien) järkkyminen (2, 5, 8, 9a, 9b), taivaan kääriytyninen kokoon (11), tähtien pimeneminen (5, 7, 12), tähtien putoaminen maahan (8, 9a, 11), meren ja aaltojen pauhaaminen (9b) sekä vuorten ja saarten siirtyminen sijoiltansa (11).
Ilmiön todennäköinen aiheuttaja ovat pilvet (4, 5) ja se on merkkinä (9b) maan tyhjentämisestä (2, 3) hävittämällä sen syntiset asukkaat, niin että vain vähän ihmisiä jää jäljelle (3) selä maan muodon mullistamisesta, koska sen asukkaat ovat saastuttaneet maan rikkomalla iankaikkisen liiton (3). Ihmisiä kuitenkin kehotetaan vielä tämänkin tapahtuman kohdatessa kääntymään Jumalan puoleen katumuksessa (5) ja huutamaan avuksi Hänen nimeään pelastuakseen (6). Tällöin Herra lupaa olevansa ”Israelin lasten turva” (7) ja kiivailee kansansa puolesta, säälii, ruokkii ja suojelee sitä (5, 7).
Jooelin kirjassa kerrotaan mielenkiintoisesti, että auringon ja kuun pimenemisen yhteydessä puhalletaan pasunaan kansan koollekutsumiseksi juhlakokoukseen, pyhään seurakuntakokoukseen, jolloin myös Ylkä lähtee huoneestansa ja Morsian kammiostansa (5). He eivät siis lähde yhdessä samasta paikasta. Syyksi tälle tapahtumalle kerrotaan se, että Israeliin ollaan hyökkäämässä (5, 7), jolloin Herra ärjyy asuinpaikastaan (7) ja pelastuneet ovat Siionin vuorella ja Jerusalemissa (6).
Evankeliumeissa Matteus, Markus ja Luukas auringon ja kuun pimeneminen kuvataan tapahtuvaksi Hävityksen Kauhistuksen (8, 9a) ja (Suuren, 8) Ahdistuksen (9a) tai Hädän (9b) päivien jälkeen ja ennen Ihmisen Pojan tulemista pilvissä (8, 9a) tai pilvessä (9b) kokoamaan Valittunsa lähettämiensä enkelten välityksellä (8, 9a). Matteus mainitsee myös Suuren Pasunan soivan tällä hetkellä (8). Mielenkiintoisesti Luukas ei mainitse Hävityksen Kauhistusta ollenkaan, vaan sanoo Valittujen paon tapahtuvan kun Jerusalem on piiritettynä ja sen hävityksen olevan lähellä, jolloin se annetaan pakanoiden tallattavaksi kunnes pakanoiden ajat täyttyvät (9b).
Ilmestyskirjassa auringon ja kuun pimeneminen mainitaan kahteen otteeseen, ensin kuudennen sinetin kohdalla (11) ja toistamiseen neljännen pasunan kohdalla (12). Jälkimmäisessä pimeneminen koskee vain yhtä kolmasosaa niiden loistamisesta sekä päivää että yötä kohden.
Kuudennen sinetin kohdalla tapahtuva auringon ja kuun pimeneminen sisältää myös muita Vanhan Testamentin profeettojen ja Uuden Testamentin Apostolien mainitsemia merkkejä ja sijoittuu tapahtuvaksi Jumalan ja Karitsan Vihan Päivän alun yhteydessä (11), ennen maan tuomiota pasunoin ja vihan maljoin sekä siis hyvissä ajoin ennen Jeesuksen Toista Tulemusta maan päälle. Tästä hetkestä maan kaikki asukkaat sanovat profeetta Jooelin sanoin, että ”kuka voi (sitä) kestää” (Ilm. 6:17, Jooel 2:11).
Vanha Testamentti
1.
Saarn. 12:2 "Nämä eivät minua miellytä"; ennenkuin pimenee aurinko, päivänvalo, kuu ja tähdet, ja pilvet palajavat sateen jälkeenkin -- Mahdollisesti vertaus ihmisen vanhuudesta ja kuolemasta, mutta myös vaikeista ajoista joskus tulevaisuudessa, jolloin ”pelätään mäkiä”, ”tiellä on kauhuja” ja ”valittajat kiertelevät kaduilla” (Saarn. 12:5).
- Tapahtuu Herran Päivän (Jes. 13:9), Hänen vihansa hehkun päivän (Jes. 13:13) yhteydessä, jolloin Jumala tulee ”tekemään autioksi maan ja hävittämään siitä sen syntiset (Jes. 13:9).
- Taivaan ”järistys” ja maanjäristys (Jes. 13:13)
- Tapahtuu Herran Päivän eli ”sen päivän” yhteydessä (Jes. 24:21)
- Tulee tekemään tyhjäksi maan, mullistamaan sen muodon ja hajottamaan sen asukkaat (Jes. 24:1), koska he ovat saastuttaneet maan ja rikkoneet iankaikkisen liiton (Jes. 24:5)
- Ihmisiä jää jäljelle vain vähän (Jes. 24:6)
- Taivaan akkunat aukeavat ja maan perustuksen järkkyvät (Jes. 24:18), niin että maa halkeaa (Jes. 24:19) ja hoippuu ja hoipertelee niin kuin juopunut (Jes. 24:20)
- Sinä päivänä Herraa kostaa ”korkeuden sotajoukoille korkeudessa ja maan kuninkaille maan päällä” (Jes. 24:21) ja heidät sidotaan ja vangitaan vankikuoppaan pitkäksi aikaa, kunnes heitä taas etsiskellään (Jes. 24:22)
- Kertoo Egyptinn ja sen kuninkaan eli faraon tuhosta (Hes. 32:2), joka on oleva hautapaikka lukuisten miekalla surmattujen pakanakansojen kanssa (Hes. 32:32)
- Pilvet peittävät auringon (Hes. 32:7)
- Tapahtuu Herran Päivän yhteydessä, joka on pilvien ja pilkkopimeän päivä (Jooel 2:2) ja jjolloin kootaan kansa ja kutsutaan koolle juhlakokous, pyhä seurakuntakokous (Jooel 2:15, 16) soittamalla pasunaan Siionissa (Jooel 2:1, 15)
- Ylkä lähtee huoneestansa ja Morsian kammiostansa (Jooel 2:16) ⁃ Sillä vuorille ”levinneenä niinkuin aamurusko on lukuisa ja väkevä kansa, jonka vertaista ei ole ollut ikiajoista asti eikä tämän jälkeen enää tule” (Jooel 2:2)
- Myös tähdet pimenevät, maa vapisee ja taivaat järkkyvät (Jooel 2:10) ⁃ Herran Päivästä sanotaan, että se on suuri ja peljättävä niin että ”kuka voi sitä kestää?” (Jooel 2:11, vrt. Ilm. 6:17)
- Ihmisiä kehotetaan ”vielä nytkin” kääntymäön Herran puoleen katumuksessa, jotta Hän armahtaisi (Jooel 2:12-14, 17)
- Herra kiivailee kansansa puolesta, suojelee ja ravitsee heitä ja armahtaa heitä säälissä (Jooel 2:18-20)
- Tapahtuu jakeen mukaan ennen Herran Päivää (Jooel 2:31), jolloin ”jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu” ja että pelastuneet ovat Siionin vuorella ja Jerusalemissa (Jooel 2:32)
- Tapahtuu Herran Päivän yhteydessä kun israelia vastaan ollaan hyökkäämässä (Jooel 3:14)
- Silloin Herra örjyy asuinpaikastaan (Jooel 3:17) niin että taivas ja maa järkkyvät (Jooel 3:16) ja tähdet kadottavat valonsa (Jooel 3:15), mutta ”Herra on kansansa suoja, Israelin lasten turva” (Jooel 3:16)
- Juuda tulee asutuksi iankaikkisesti, mutta Egypti ja Edom autioiksi, koska he hyökkäsivät Juudaa vastaan (Jooel 3:19-20)
- Juuda julistetaan puhtaaksi verivelasta, josta Jumala ei ole sitä vielä puhtaaksi julistanut (Jooel 3:21)
- Tähdet kadottavat valonsa (Jooel 3:15)
Uusi Testamentti
8.
Matt. 24:29 Mutta kohta niiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee, eikä kuu anna valoansa, ja tähdet putoavat taivaalta, ja taivaitten voimat järkkyvät.- Tapahtuu Hävityksen Kauhistuksen (Matt. 24:15) ja Suuren Ahdistuksen jälkeen (Matt. 24:21) ennen Ihmisen Pojan merkin näkymistä taivaalla ja Ihmisen Pojan tulemista taivaan pilvien päällä suurella voimalla ja kirkkaudella (Matt. 24:30) kokoamaan Valittunsa lähettämiensä enkelien välityksellä suuren pasunan pauhatessa (Matt. 24:31)
- Tähdet putoavat taivaalta ja taivaitten voimat järkkyvät (Matt. 24:29)
- Tapahtuu Hävityksen Kauhistuksen (Mark. 13:14) ja vertaansa vailla olevan ahdistuksen jälkeen (Mark. 13:19) ennen Ihmisen Pojan tulemista pilvissä suurella voimalla ja kirkkaudella (Mark. 13:26) kokoamaan Valittunsa lähettämiensä enkelien välityksellä (Mark. 13:27)
- Tähdet putoilevat taivaalta ja taivaan voimat järkkyvät (Mark. 13:25)
- Puhuu pimenemisen sijaan merkeistä, on asiayhteydestään rinnastettavissa Matt. 24:29 ja Mark. 13:24
- Tapahtuu Jerusalemin piirityksen ja hävityksen (Luuk. 21:20) ja pakanoille tallattavaksi antamisen (Luuk. 21:24, vrt. Ilm. 11:2) sekä maan päällä olevan suuren hädän ja Israelia vastaan olevan vihan (Luuk. 21:23) jälkeen, ennen Ihmisen Pojan tulemista pilvessä suurella voimalla ja kirkkaudella
- Taivaitten voimien järkkyminen (Luuk. 21:26) ja meren ja aaltojen pauhaaminen (Luuk. 21:25)
- Viittaus Jooelin kirjaan (Jooel 2:31)
- Tapahtuu Karitsan avatessa kuudennen sinetin (Ilm. 6:12) Jumalan ja Karitsan Vihan Päivän alun yhteydessä (Ilm. 6:17)
- Maanjäristys (Ilm. 6:12), taivaan tähtien putoaminen maahan (Ilm. 6:13), taivaan väistyminen pois niin kuin kokoon käärittävä kirja(rulla) sekä kaikkien vuorten ja saarien siirtyminen sijoiltansa (Ilm. 6:14)
- Tapahtuu neljännen pasunan puhaltamisen yhteydessä ja koskee niiden kolmasosaa niin etteivät ne anna valoa kolmasosana yötä ja päivää (Ilm. 8:12)
- Myös tähdet pimenevät vastaavalla tavalla (Ilm. 8:12)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti