lauantai 6. huhtikuuta 2024

Tempauksen ajankohta Raamatun mukaan

 

Matteuksen Evankeliumin 24:nnessä luvussa Jeesus kuvaa Tempausta seuraavasti:

24:29 Mutta kohta niiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee, eikä kuu anna valoansa, ja tähdet putoavat taivaalta, ja taivaitten voimat järkkyvät.
24:30 Ja silloin Ihmisen Pojan merkki näkyy taivaalla, ja silloin kaikki maan sukukunnat parkuvat; ja he näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suurella voimalla ja kirkkaudella.

Matt. KR38

Tämä kuvaus käy yhteen Ilmestyskirjan 6:ssa luvussa kuvatun kuudennen sinetin aukaisemisen jälkeisiin tapahtumiin:
6:12 Ja minä näin, kuinka Karitsa avasi kuudennen sinetin; ja tuli suuri maanjäristys, ja aurinko meni mustaksi niinkuin karvainen säkkipuku, ja kuu muuttui kokonaan kuin vereksi,
6:13 ja taivaan tähdet putosivat maahan, niinkuin viikunapuu varistaa raakaleensa, kun suuri tuuli sitä pudistaa,
6:14 ja taivas väistyi pois niinkuin kirja, joka kääritään kokoon, ja kaikki vuoret ja saaret siirtyivät sijoiltansa.
6:15 Ja maan kuninkaat ja ylimykset ja sotapäälliköt ja rikkaat ja väkevät ja kaikki orjat ja vapaat kätkeytyivät luoliin ja vuorten rotkoihin
6:16 ja sanoivat vuorille ja kallioille: "Langetkaa meidän päällemme ja kätkekää meidät hänen kasvoiltansa, joka valtaistuimella istuu, ja Karitsan vihalta!
6:17 Sillä heidän vihansa suuri päivä on tullut, ja kuka voi kestää?"

Ilm. KR38

Auringon ja kuun pimentyminen sekä taivaan ja maan järkkyminen ovat Raamatussa kertaluonteisia tapahtumia, jotka profeetta Jooelin mukaan tapahtuvat juuri ennen suurta ja peljättävää Herran päivää (Jooel 2:31).

Jeesus jatkaa Matteuksen Evankeliumin 24:nnen luvun jakeessa 31:
24:31 Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta, taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin.

Matt. KR38

Tämä sopii hyvin yhteen Ilmestyskirjan 7:nnen luvun kanssa, jossa enkelit pidättävät kaikkia neljän ilmansuunnan tuulia merkitäkseen kaksitoistatuhatta ihmistä jokaisesta Israelin kahdestatoista sukukunnasta.
7:1 Senjälkeen minä näin neljä enkeliä seisovan maan neljällä kulmalla ja pitävän kiinni maan neljää tuulta, ettei mikään tuuli pääsisi puhaltamaan maan päälle eikä meren päälle eikä yhteenkään puuhun.
...
7:3 ja sanoi: "Älkää vahingoittako maata älkääkä merta, älkää myös puita, ennenkuin me olemme painaneet sinetin Jumalamme palvelijain otsaan".
7:4 Ja minä kuulin sinetillä merkittyjen luvun, sata neljäkymmentä neljä tuhatta merkittyä kaikista Israelin lasten sukukunnista.

Ilm. KR38

Tämän jälkeen Taivaaseen ilmestyy lukematon joukko ihmisiä kaikista maailman kansoista ja kielistä, jotka tulevat "siitä Suuresta Ahdistuksesta" seuraavan jakeen mukaan:
7:14 Ja minä sanoin hänelle: "Herrani, sinä tiedät sen". Ja hän sanoi minulle: "Nämä ovat ne, jotka siitä suuresta ahdistuksesta tulevat, ja he ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä

Ilm. KR38

Jeesuksen Matteuksen Evankeliumin 24:nnen luvun jakeessa 31 kuvaama suuri pasuna sopii Raamatun monista eri pasunoista parhaiten yhteen apostoli Paavalin mainitseman pasunan kanssa, joka soi Tempauksen yhteydessä. Tämä pasuna on koollekutsumisen merkkiääni, viimeinen laatuaan maan päällä, eikä sitä pidä sekoittaa Ilmestyskirja 11:15 mainittuun seitsemänteen pasunaan, joka on enkelin soittama, tuomiota ilmoittava pasuna.

Paavali kuvaa Tempauksen tapahtumia seuraavasti:
15:52 yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasunan soidessa; sillä pasuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme.

1. Kor. KR38

4:16 Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;
4:17 sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.

1. Tess. KR38

Jeesuksen palaaminen maan päälle kaikkien Pyhiensä kanssa (1. Tess. 3:13), niin että Hänen jalkansa koskettavat maan pintaa (Sak. 4:14), on kuvattu Matteuksen Evankeliumin 25:nnessä luvussa:
25:31 Mutta kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan ja kaikki enkelit hänen kanssaan, silloin hän istuu kirkkautensa valtaistuimelle.

Matt. KR38

Jeesus ei tässä yhteydessä mainitse Tuhatvuotista maan päällistä Valtakuntaansa, sillä se julkistetaan vasta Ilmestyskirjassa. Sekä Matteus 24 että 25 ja Ilmestyskirja ovat tulevista tapahtumista kertovia profetioita, jotka alkavat siitä ajankohdasta jolloin ne annettiin (Ilm. 1:1). Jeesus ei puheessaan myöskään erittele tapahtumien kestoa tai ajoituksia. Nämä yksityiskohtaisemmat tiedot antaa Ilmestyskirjassa Johannekselle sama, mutta jo ylösnoussut Jeesus Kristus. Loppuosa Matteus 25:stä on selkeä kuvaus niin sanotusta Viimeisestä Tuomiosta (Ilm. 20), joka tapahtuu Tuhatvuotisen Valtakunnan jälkeen ennen iankaikkisten uuden maan ja taivaan luomista.

Jeesuksen paluu maan päälle eli paremmin tunnettuna nimellä Toinen Tulemus, on kuvattu Ilmestyskirjan lopussa seuraavasti:

19:11 Ja minä näin taivaan auenneena. Ja katso: valkoinen hevonen, ja sen selässä istuvan nimi on Uskollinen ja Totinen, ja hän tuomitsee ja sotii vanhurskaudessa.
...
19:14 Ja häntä seurasivat ratsastaen valkoisilla hevosilla taivaan sotajoukot, puettuina valkeaan ja puhtaaseen pellavavaatteeseen.

Ilm. KR38

Yllä olevien Raamatun kohtien mukaan Tempaus tapahtuu hyvin todennäköisesti juuri ennen kuudennen sinetin avaamista ja Herran päivän alkua (Ilm. 6:17). Jeesuksen Toinen Tulemus tapahtuu taas puolestaan Herran päivän lopussa. "Herran päivä" on synonyymi lopunajan seitsemälle viimeiselle vuodelle, jotka tunnetaan myös nimellä Danielin Seitsemäskymmenes Vuosiviikko (Dan. 9:24-27) tai Jaakobin Vaiva (Jer. 30:7).

Matteuksen Evankeliumin luvussa 24 Jeesus vertaa Hänen Toisen Tulemuksensa aikaa Nooan aikoihin. Nooan aikoihin Jumala puhdisti syntisen maailman vedellä, mutta Toisessa Tulemuksessa Hän puhdistaa sen tulella. Aivan kuten Nooa nostettiin maan tulvavesien ylitse, niin myös Jeesukselle uskollinen Seurakunta nostetaan Taivaaseen pois tuomioiden tieltä. Ja aivan kuten Nooa oli vanhurskas Jumalan silmissä, niin ovat myös tosiuskovat. Heidät on pesty puhtaaksi Vapahtajansa Verellä, eikä heitä tarvitse puhdistaa enää uudelleen. Tämä on syy Tempaukselle.

On selvää, että Jeesus on jo tälläkin hetkellä maailmankaikkeuden korkein hallitsija. Mutta kuten maallisten kuninkaittenkin kohdalla, valtakunnassa voi syttyä kapina, varsinkin jos kuningas on pitkään poissa. Matteuksen Evankeliumin luvuissa 24 ja 25 Jeesus antaa meille kaksi vertausta, joissa Hän vertaa Valtakuntaansa herraan, joka lähtee matkalle ja jättää palvelijansa huolehtimaan omaisuudestaan. Jotkut palvelijoista vaipuvat laittomuuksiin ja kohtelevat huonosti isäntänsä omaisuutta ja muita palvelijoita. Isännän palatessa odottamatta kotiin, hän rankaisee ja hävittää tottelemattomat huonot palvelijat, kun taas hyvät palvelijat palkitaan heidän uskollisuudestaan ja hyvistä teoistaan. Nämä vertaukset paljastavat syyn lopunajan viimeiselle seitsemälle vuodelle: Jeesus tulee takaisin maan päälle tuomitsemaan sen sekä asettamaan iankaikkisen rauhan. Ja mikä tärkeintä, Jumala suunnitteli tämän ajanjakson saattaakseen omaisuuskansansa Israelin takaisin yhteyteensä, heidän tunnustaessaan Jeesuksen Herrakseen ja Vapahtajakseen, Messiaaksi, jonka he kerran hylkäsivät.

Tämä tutkielma ei ota kantaa yllä olevissa Raamatun jakeissa esiintyvien ihmisryhmien henkilöllisyyteen, nimittäin Valitut (Matt. 24:31), 144 000 Sinetöityä (Ilm. 7:4) sekä lukematon kansanjoukko, joka ilmestyy Taivaaseen kuudennen ja seitsemännen sinetin välillä (Ilm. 7:9). Ilmestyskirjassa on myös muita mahdollisuuksia Tempauksen ajoitukselle, esimerkiksi Johanneksen kutsuminen Taivaaseen suuren trumpetin äänellä (Ilm. 4:1) ja Ilmestyskirjan 11. luvun Kahden Todistajan Ylösotto. Parhaimmillaan nämä voisivat olla myös kuvauksia useiden eri ihmisryhmien Tempauksista, joista kuudennen sinetin Tempaus on näkyvin. Se, että ihmisiä ilmestyy Taivaaseen Ilmestyskirjan 7. luvussa, todistaa, että Tempaus, Ylösotto on tapahtunut. Ihmisten lukematon määrä puolestaan viittaa siihen, että kyseessä on Pääsato.

Jeesus mainitsee Matteuksen Evankeliumin luvuissa 24 ja 25, että Ihmisen Pojan merkkiä ja Hänen tulemistaan pilvissä edeltää Hävityksen Kauhistus (Matt. 24:15-20) sekä Suuri Ahdistus (Matt. 24:21), Hävityksen Kauhistuksen ollessa luultavasti jonkinlainen aloitustapahtuma Juudeassa. Jeesus mainitsee sanat "noina päivinä" neljä kertaa Hävityksen Kauhistuksen ja Suuren Ahdistuksen yhteydessä. Näin ollen nämä tapahtumat eivät välttämättä ole kovin pitkäkestoisia ja ne voidaan laskea päivissä vuosien sijaan. Tämä on vastoin tavanomaista näkemystä, jonka mukaan Suuri Ahdistus olisi joko kolmen ja puolen tai enintään seitsemän vuoden mittainen. Tämän tekstin päätelmänä on, että Suuri ahdistus voi itse asiassa olla suhteellisen lyhyt, erittäin kovan ahdistuksen ajanjakso, joka leviää maailmanlaajuiseksi juuri ennen Herran päivän alkua. Tämä ei tarkoita, että jäljellä olevat viimeiset vuodet olisivat missään nimessä helppoja Israelille tai muille jälkeen jääneille ihmisille. Päinvastoin, koko Danielin Seitsemäskymmenes Vuosiviikko on valtavan Ahdistuksen ja Tuomioiden aikaa.

Mikäli Jeesuksen Ilmestyskirjan luvussa 3, jakeessa 10 mainitsema Koetuksen Hetki, "joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat" on sama kuin Suuri Ahdistus, niin tosiuskovat voisivat olla maan päällä näkemässä valtaisan, mahdollisesti ydinaseilla tapahtuvan hyökkäyksen Israelia vastaan,  mutta eivät paljon pidempään. Hesekielin kirjan luvun 38 mukaan Googin hyökkäys Israelia vastaan on se hetki, joka sytyttää Jumalan vihan maan kansoja kohtaan. Ilmestyskirjassa tämä viha ja Herran päivä alkavat kuudennesta sinetistä (Ilm. 6:17) ja 1. Tess. 1:10 ja 5:9 mukaan meitä ei ole määrätty tulevaiseen vihaan, vaan Pelastumaan siitä Jeesuksen Kristuksen kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti